Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie
92-202, Łódź
Al. Marszałka J. Piłsudskiego 84
Pokaż dane kontaktowe

Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi, Al. Marszałka J. Piłsudskiego 84 (IBPRS ZT) jest jednostką organizacyjną Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie przy ul. Rakowieckiej 36. Specyfiką działalności IBPRS ZT jest prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz wdrożeniowych z zakresu technologii i techniki produkcji żywności, w tym szczególnie mrożonej i chłodzonej oraz opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej. 

Ponadto Zakład zajmuje się zagadnieniami z dziedziny ochrony środowiska w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła, które dotyczą: niekontrolowanej emisji syntetycznych czynników chłodniczych, zanieczyszczeń zregenerowanych chlorowcopochodnych węglowodorów nasyconych, monitoringu gazów cieplarnianych.

W IBPRS ZT (posiada Certyfikację Urzędu Dozoru Technicznego) prowadzone są także szkolenia i egzaminy dla pracowników i właścicieli urządzeń i instalacji z syntetycznymi czynnikami chłodniczymi (substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane), umożliwiające zdobycie zaświadczenia UDT dopuszczającego do pracy z tymi czynnikami.

Szkolenia i egzaminy prowadzone są zgodnie z obowiązującą legislacją.

 

Szkolenia

Mechanik urządzeń chłodniczych I

Mechanik urządzeń chłodniczych I

Termin: 27-09-2021 do 29-09-2021
Biuro Krajowego Forum Chłodnictwa

BIAŁYSTOK - Przygotowanie do Certyfikacji F-gazowej i egzamin

Termin: 27-09-2021 do 29-09-2021
Szkolenie przygotowujące do zdania egzaminu i otrzymania certyfikatu UDT

Aktualności

Polagra 4-6 października 2021

Polagra 4-6 października 2021

POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce, jedno z kluczowych wydarzeń branży spożywczej i HoReCa. Tegoroczna edycja wydarzenia...
Ograniczenia w stosowaniu PFAS mogą silnie wpłynąć na czynniki chłodnicze HFC i HFO

Ograniczenia w stosowaniu PFAS mogą silnie wpłynąć na czynniki chłodnicze HFC i HFO

Europejskie rozporządzenie REACH (rejestracja, ocena, autoryzacja i ograniczenia w zakresie chemikaliów) określa, które chemikalia mogą być produkowane...
zobacz wszystkie Aktualności
© 2021 KFCh