Nota informacyjna IRR "Carbon footprint of the cold chain"

Nota informacyjna IRR "Carbon footprint of the cold chain"

Według szacunków IIR, 12% żywności wyprodukowanej na świecie w 2017 r.  zostało utraconych z powodu niedostatecznego łańcucha chłodniczego. Sprawniejszy łańcuch chłodniczy ograniczyłby potrzebę zwiększenia produkcji rolnej w celu skompensowania tych strat i uniknięcia odpowiadających im emisji CO2 . Rodzi to pytanie, czy dodatkowe emisje CO2 wynikające z wdrożenia takiego łańcucha chłodniczego nie są większe niż emisje, których uniknięto by dzięki ograniczeniu strat żywności.
Aby odpowiedzieć na to kluczowe pytanie, IIR opracował innowacyjny model obliczania emisji CO2 dla każdego etapu łańcucha chłodniczego i dla wszystkich krajów na świecie. Model ten pozwala na porównanie CO2 emisji związanych z obecnym globalnym łańcuchem chłodniczym z emisjami „ulepszonego” łańcucha chłodniczego. To ostatnie odpowiada przjętemu założeniu, zgodnie z którym łańcuch chłodniczy we wszystkich krajach jest doprowadzony do tego samego poziomu wyposażenia i wydajności, jak w krajach rozwiniętych.

Uzyskano następujące wyniki:

  • Ulepszony globalny łańcuch chłodniczy oparty na tych zasadach pozwoliłby na zmniejszenie o prawie 50% emisji CO2 w obecnym łańcuchu chłodniczym.
  • Ten ulepszony łańcuch chłodniczy pozwoliłby również uniknąć 55% strat żywności, które można przypisać obecnemu łańcuchowi chłodniczemu.

Link do pobrania noty na stronie IRR - materiał w języku angielskim

Zobacz również

Szkolenia

Biuro Krajowego Forum Chłodnictwa

BIAŁYSTOK - Przygotowanie do Certyfikacji F-gazowej i egzamin

Termin: 13-05-2024 do 15-05-2024
Szkolenie przygotowujące do zdania egzaminu i otrzymania certyfikatu UDT

Aktualności

PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS!

PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS!

NAJWIĘKSZA BRANŻOWA ORGANIZACJA CHŁODNICTWA, KLIMATYZACJI I POMP CIEPŁA! CZŁONEK MIĘDZYNARODOWYCH STOWARZYSZEŃ AREA, EPEE i IRR. ZAPRASZAMY PRZYŁĄCZ...
zobacz wszystkie Aktualności
© 2024 KFCh